Att fotboll är en av våra mest älskade sporter är ingen nyhet. Men fotboll är mer än bara en sport. Det är en social knytpunkt för många människor. Det är något att samlas kring, att utöva tillsammans. Det krävs inte mycket utrustning för att starta ett fotbollslag och börja träna. Och den viktigaste lärdomen av alla är att det framgångsrika laget tävlar tillsammans, mot gemensamt mål. 

Ja, fotbollen kommer ofta på tal när det diskuteras social exkludering i samhället. Kanske för att sporten i sig är så enkel att utöva, och resultaten av spelet är så synliga. Gemenskap, glädje, hälsa och inkludering är nyckelord som vi förknippar med fotbollen. Och att starta ett lag behöver inte vara svårt. På http://www.nordicsport.se/produkter/1098/fotboll/1099/fotbollsmal/ beställer ni målet, sedan är det bara att köra igång. Kanske starta en sportpodd åt laget för att skapa uppmärksamhet och spridning? Var kreativa! Det viktiga är att inse att det alltid blir bäst när man gör det tillsammans, och att lagandan är det som kommer skapa ett framgångsrikt lag.

Solidaritet och jämställdhet

Ett lysande exempel på en framgångsrik cup är hur-cupen, som samlar ungdomar från Malmö och övriga Skåne (även folk från Angered och Biskopsgården närvarade). Förutom att träna fotboll så stimuleras kamratskap, laganda och solidaritet. Ett fantastiskt initiativ och exempel som börjar bli vanligare. Mer om det kan du läsa i sydsvenskan.se!

Fotboll är också ett framgångsexempel när det gäller att inkludera tjejer och kvinnor i utövandet. I norran.se kan vi läsa om Vilja-satsningen,som handlar om att utveckla fotbollsintresserade tjejer inom fotbollen. Tidigare har det saknats liknande projekt som riktats mot unga tjejer. Vägen att starta en egen satsning är inte alls lång eller svår. Och ju fler exempel det finns, ju närmare är vi i mål.

Minskar segregeringen

Att fotbollscuperna för ungdomarna har en speciell plats när det kommer till att minska segregering bekräftar också en artikel i jp.se. Idrotten väcker drömmar och bygger broar, menar skribenten, och tar Gothia Cup som ett exempel. Mångkulturellt och stort, en mötesplats för tusentals ungdomar. Fotbollen blir till något att enas kring, något att kämpa för.

Det gäller att ta vara på den goda funktionen som fotbollen har i vårt samhälle. Att samlas kring ljudet av en fotboll i mål, att själv känna sig växa och bli skickligare och bättre. Och att det finns en massa saker runtomkring, som att dokumentera laget, peppa och gråta tillsammans. Att trösta vid förlust, att glädjas vid vinst. Att ingen kan spela fotboll solo, utan att ett framgångsrikt lag är ett lag som samarbetar och peppar varandra.

Och självklart finns det utmaningar även i fotboll. Fortfarande är den manliga utövningen mycket större och mer välfinansierad, och inom parasporten finns också stora utmaningar. I klubbarna Men överlag känns det som att vi är på väg mot rätt håll. Det gäller att sträva efter det som gör fotbollen unik i sitt slag.

Fotboll är en vinst för samhället både i stort och smått. Tillsammans är vi starka!