De senaste åren har det blivit populärt att sporta och träna på en studsmatta. Och nu har studsmattan hittat sin väg från villatomternas baksidor till träningslokalerna. Hoppträning är det nya heta inom träningsvärlden och alla som vill kan testa på det.

I Metro kan man läsa om att det kommit en rad nya träningstrender den senaste tiden och alla har gemensamt att man ska glömma bort att man tränar när man är på passen. Experter tror att gymkorten är på väg ut och att det nu istället handlar om rolig träning som blir ett naturligt inslag i vardagen. En utav de träningsformer som nämns i artikeln är en träningsform som kanske är mest lekfull av alla nya träningsformer – nämligen att hoppa studsmatta. Vid den här träningsformen samlas en grupp människor och utför olika rörelser och övningar på varsin liten studsmatta.

Studsmattor i grupp4156098-gladjeskutt

Självklart är det minst lika effektiv träning att hoppa på en stor studsmatta i sin egen trädgård och tycker du om den typen av träning, köp studsmatta från Trampolinspecialisten. Då har du tillgång till studsmattan alla tider på dygnet och kan anpassa din träning efter vardagens alla bestyr. Eller så hakar man alltså på den här träningsformen i grupp på små studsmattor. På många gym går den under namnet jumping fitness och det var för två år sedan den kom till Sverige. De studsmattor som används är enligt HD specialutvecklade och man använder sin benstyrka för att hoppa på mattan. Det som tränas vid ett sådant här pass är ben, rumpa, mage och även armar. Det som många förespråkare av träningsformen säger är så bra med den är att alla kan utförda den, oavsett ålder och vikt. Man studsar hela tiden med böjda ben och får därför inte samma belastning på rygg och knä som vid löpning på hårt underlag. Om man är orolig för sina knän kan man alltså tänka på detta och en del säger att man till och med får mer ont i knäna vid ett vanligt danspass än vad man har efter ett pass på studsmattan.

Populärt med hoppträning 3526258-trampoline-isolated

Alla former av hoppträning är faktiskt populära just nu och det är inte bara studsmattor som tar plats på gymmen runt om i landet. På norran.se kan man läsa att hoppträning är mer effektiv än vanlig träning eftersom man flyttar kroppen från grundnivå till en högre nivå och inte tränar på samma nivå hela tiden. Några av de former av hoppträning som finns, förutom träning på studsmatta är:

  • Kangaroo jumps. Är en träningsform som går ut på att man studsar sig fram med hjälp av ett par skor som har en studseffekt.
  • Klassisk hoppträning som innebär att man hoppar hopprep på plats i olika tempon.
  • En träningsform där man ska ta sig över, under och genom olika hinder. Här förekommer många svåra och långa hopp.