Har du hört talas om futsal? Kanske spetsar du öronen extra noga när du får höra att det går riktigt bra för Sverige i futsal? Faktum är att vi hittills aldrig har förlorat! Många tror att futsal kommer utmana fotbollen, inte minst bland damerna.

Futsalen liknar fotbollen till stor del men spelas på mindre yta och med färre spelare på planen. Två mål och en boll som är något mindre än en vanlig fotboll. Futebol de salão heter det på portugisiska. Futsal har officiella regler satta av Fifa och skapades på 30-talet av Juan Carlos Ceriani i Uruguay. Den är störst i Brasilien, men nu har den kommit till Sverige och kanske är den för att stanna? Vi har nämligen visat oss vara mycket bra på det!

Som fotboll fast ändå inte

Futsal är egentligen en fotbollsvariant som är anpassad efter mindre yta, från början var det tänkt att man skulle kunna spela det på en basketplan. Precis som i fotboll är det bara målvakten som får ta bollen med händerna och den får även vara med och spela på sin planhalva. ”Vingen” spelar på kanten, ”Jokern” kan hoppa in som målvakt, Pivot är mittanfall, Balansspelare är backen och Avbrytare är en bytare.

I videon här kan du kolla på reglerna mer exakt och kolla på hur en match går till i praktiken. Visst blir man lite sugen på att prova?

Det är framför allt de svenska damerna som ska ha eloge för att inte ha förlorat en enda match i EM och som därför satt futsal på kartan i Sverige. Grattis! Läs på mer om futsal och rid på den svenska segervågen, är vi vårt tips till våra kära läsare idag!