Inomhusfotboll

Visst är det möjligt att inomhusfotboll inte är har särskilt hög status bland våra svenska fotbollsklubbar. De har väl sin egen kvalité där ute på fältet att ta hand om. Detta betyder inte att sporten inte ska underskattas av varken glada amatörer eller yngre idrottsmän.

I Portugal och många av Europas södra länder spelas den kanske bästa inomhusfotbollen i världen. Där heter sporten Futsal och spelas med fem man på planen. Det går fort och inga inkast finns. Spelet skiljer sig ganska mycket från den fotboll man är van vid att se här i Sverige. Bollen lämnar sällan marken om det inte är något trixande på gång eller vid skott. Den fotbollen ligger klistrad till spelplanen. Man driver den sällan framåt utan väljer istället att passa bollen snabbt och ofta. Fotbollen går som på ett sträck mellan spelarnas fötter. Ser man detta imponeras man mycket av den höga nivån på lagarbeta och teknik. Den svenska motsvarigheten till Futsal heter Five-a-side och spelas på i stort sett samma vis.

Som innebandy

Inomhusfotboll är mycket populärt i Sverige. På korpen-nivå är det en av de största sporterna på vinterhalvåret. Man samlas i stora idrottshallar och tält som i Hammarbyhamnen eller i Brommaplan. Dessa hallar är konstruerade för just inomhusidrotter som innebandy, fotboll och basket. Trots detta kan det bli mycket varmt och instängt i dessa hallar. Vid sidan av ventilationssystemet som ska hålla idrottarna lagom kalla installeras inte sällan avfuktare i hallarna. Allt för att svetten och duschångan från alla fotbollsspelare inte ska kväva amatörsporten.